Maria Wieleman

Zen Yoga Zeist is een initiatief van Maria Wieleman.

In de jaren zeventig maakte ik tijdens mijn studie Hbo-Jeugdwelzijn in Rotterdam kennis met yoga en meditatie. Hierna werkte ik als sociaal werkster, studeerde ik een jaar liberal arts (IU, U.S.A.) en later Rechten (RUU, Utrecht), werkte ik als rechtsbijstandsjurist en was ik jarenlang intensief mantelzorger. Ook trouwde ik en kreeg ik twee fijne dochters. 

Yoga, meditatie en mindfulness kregen een steeds grotere plaats in mijn leven en zijn voor mij een levenslange training om met een Open Houding in het leven te staan. De Samsara Yogadocentenopleiding en de Post-hbo Mindfulness, HU, gaven me een professionele basis om dit zelf ook weer aan anderen door te kunnen geven.

Tijdens de opleiding begon ik les te geven in Amersfoort en al snel ook in Bunnik, Utrecht en Odijk. Vanaf het begin inspireert, stimuleert en intensiveert dit enorm mijn eigen ontwikkeling. In 2007 startte ik Zen Yoga Zeist met activiteiten op het gebied van yoga en meditatie voor particulieren en bedrijven/ organisaties. 

Yoga kent drie levenskrachten, guna's, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en die op elkaar inspelen zoals bij lichaam, adem en geest, bij ik, wij en jij, bij gisteren, vandaag en morgen en bij leraar, leerling en oefeningen. De knooploze knoop van M.C. Escher symboliseert dit voor mij.

Voorjaar 2018 neem ik een sabbatical om meditatie retraites te doen, een teacher training iRest Yoga Nidra bij James Reeves, Oxford, UK, me verder te verdiepen in het FYD Feeding your Demons proces van Lama T. Alione en The Diamond Approach van Almaas.  

TRAININGEN, BIJSCHOLING EN INSPIRATIE
Aplomp Yoga - Maartje van Hooft
Advaita Yoga - Jacques Lewensztain 
Advaita Yoga - Rob Obermeyer - YCU
Feldenkrais Utrecht - Tjitske de Boer
Focussen - Focus Instituut / eSpiral
Hormoonyoga (Dina Rodrigues, Brasil) - Sylvia Mullaart / Maria den Hertog  
Jan Kortie - Zang Retraites 
Liz Koch, USA - Workshop Stalking The Wild Psoas 
Marilou Hermens - HYMNS yoga meditatie 
Midlife Yoga - Mieke de Bock / Sylvia Mullaert-Bonn
Mindfulness Post-hbo, HU*
Mindfulness - Frits Koster en Aukje Rood
The Art of Inquiry Ridhwan School (A.H. Almaas) Odile van Eck en Harma Ebels 
Samsara 
Yoga Docentenopleiding en bijscholingen**
Vipassana U Bah Khin - Matthijs Schouten / IMC UK
Yoga International / Himalayan Yoga Institute USA - e-courses
Yoga Marijke Ludwig
Yoga Nidra Bihar/ Satyananda - Barbara Kündig / Lea Vos / Maaike Chavanu
Yoga Nidra iRest - Diana Aben / James Reeves, UK
Zen Spirit - Zen en Big Mind - Irène Bakker
Zenkring Amersfoort - Erik Bruijn
Zentrum Utrecht - Willem Scheepers / Nico Tydeman
Zijnsoriëntatie - De School / Zijn.nu /  Paula van Lammeren

*Post-hbo Mindfulness, HU, Utrecht, met erkend Eerstegraads Certificaat van de Vereniging voor Mindfulness Based Trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN). 
**Samsara Yogadocentenopleiding en bijscholingen zijn erkend door de Vereniging Yoga Nederland (VYN) en de European Union of Yoga (EUY)).